Skrivtips!

Sidan ska uppdateras, bara så ni vet :-)

Halloj!
Tänkte bara bidra med lite skrivtips här. Särskilt inriktat till nybörjare, typ. Men i alla fall, ni kanske redan kan allt som står här under - i så fall är ju det bra. Då är det bara att tänka på det när ni skriver. Så nu, om ni inte har något emot det, så tänker jag sätta igång, okej?
  • Idéer
Vad man än skriver behövs det en idé. Någonting att bygga upp texten på. Det kan vara vad som helst. En början. Ett slut. En karaktär. En plats. Vad som helst som du vill ha med i din berättelse! Sen bygger du utifrån det.


  • Komma igång
Ibland förblir idéer just idéer. Men så finns det ju de idéerna som man vill spinna vidare på. Då tycker jag att man ska göra det. 
   Vi säger att jag har kommit på en bra början, typ: Den äldre såg bort mot de lekande barnen. Hon tänkte på sin egen dotter - Helena - död sen många år tillbaka.
   Där har vi en början på något. Och på en gång börjar man undra saker. Speciellt undrar man väl hur Helena dog. Jag undrar i alla fall, för jag har inte kommit på det än ;-)
   Det är nu man måste bestämma sig för om det ska avslöjas på en gång, eller om man ska få reda på det senare i berättelsen. 

  • Karaktärer
För att skriva behöver du såklart karaktärer. Jag brukar börja med huvudrollen/rollerna. Det behöver inte vara en människa. Det kan lika gärna vara ett djur, om du skriver fantasy kan det vara något väsen (alv, dvärg, älva, zombie osv). Varför inte låta huvudrollen vara en sten? Boken Edward Tulanes fantastiska resa till exempel, huvudrollen där är en porslinskanin och trots det blev boken bra och läsvärd (Ni som inte har läst den borde det). 
Men nog om den nu. När du kommit på en karaktär måste du ge den personlighet. Kaxig, självsäker, blyg, jobbig, snäll, generös, det finns en hel del. Dessutom måste du få din karaktär att verka trovärdig. Vad är den bra på? Och vad är den dålig på? Yttre karaktärsdrag? Inre karaktärsdrag? (Det där med karaktärsdrag lärde jag mig faktiskt på teatern :))
Personligheten du gett din karaktär måste du ha med hela berättelsen. Om man ska skriva en dialog t.ex. Vi säger att en otrevlig sten ska be om att få saltet (Nu kan ju inte stenar prata, men vi kan väl låtsas det för tillfället). Eftersom stenen är otrevlig skulle det låta knäppt om den sa: "Kan jag be och få saltet?"
Istället skulle den nog säga något sånt här: "Hit med saltet!"
Du måste också ge din karaktär ett utseende som kanske hör ihop med personligheten. En rik kaxig tjej skulle nog inte gå runt i trasiga jeans och en sliten t-shirt. 
Ska stenen vara rund eller spetsig? Bra fråga....

  • Platser
Det är också viktigt att bestämma vart allting ska utspela sig. Om man skriver något längre kan det ju vara bra att ha flera platser. Jag menar, blir det inte svårt att skriva en roman som utspelar sig på samma ställe hela tiden. Det går väl att skriva en sån roman, fast jag har nog aldrig läst någon sån roman...
Men vi säger att vi ska skriva en novell. Det kan ju vara fler platser i en novell, men nu utgår vi ifrån en.
Platsen måste såklart höra ihop med handlingen, och karaktärerna. En snobbig tonårstjej som är besatt av klackskor skulle nog inte gå igenom ett träsk eller så. I så fall måste hon ha hamnat där av någon speciell anledning. 
När du beskriver/gestaltar (vi kommer till det där med beskrivande och gestaltning) platsen måste du göra det så att läsaren kan se det framför sig. Man kan ju börja träna med en plats man sett på riktigt.

  • Planera eller improvisera?
Jag gör både och. När jag skriver noveller improviserar jag nästan jämt. När jag skriver böcker planerar jag det mesta, men det blir en aning improvisation också.
Planera är bra att göra när man skriver längre saker, bara för att få lite ordning. Och komma ihåg saker om man har dåligt minne (vilket jag personligen har).

  • Gestalta eller beskriva?
Skillnaden, är att... ehm... hur i all världen ska jag förklara det. Jag gör ett litet exempel istället.
Beskrivning:
Han var arg.

Gestaltning: 
Han slog näven i bordet.

Man skulle såklart kunna utveckla det här, fast jag orkar inte just nu. 
Men skillnaden är alltså att när man gestaltar skriver man saker som tyder på något (i det här fallet ilska).
Jag hittade ett tips på internet förra månaden någon gång. Gestalta är viktigt att inte göra hela tiden. Då blir det för långdraget och läsaren tröttnar (detta gäller förstås inte alla läsare). Då kan det vara bra att tänka på att gestalta när det är spännande.
Jag gör ett litet exempel:
Vi säger att Putte ska få reda på om en tjej gillar honom. Han ska möta henne i skogen.
Gestalta allt som händer på vägen dit. Känslan, platsen, allt möjligt.

Beskriva gör man (som ni kanske redan visste, eller har listat ut nu) när det händer ganska oviktiga saker. Om man är smart behöver man kanske inte ha med några oviktiga saker alls... (fråga någon som verkligen kan om det). Aja, jag hoppar över det här med beskrivning eftersom jag inte är säker på det.


  • De eller dem?
När jag först började skriva skrev jag "dem" hela tiden. Sen ett tag chansade jag, men då blev det oftast fel. Så jag googlade lite och hittade ett jättebra tips.

Exempel mening:
"Hon gillade dem."
Så hur kan jag nu veta att det ska vara dem? Jo, prova att byta ut dem mot vi eller oss. Om det ska vara oss, så ska det även vara dem.
Oss = Dem
Vi = De
Men så finns det ju även meningar där det inte passar med varken vi eller oss. Än är jag inte säker på vad man ska skriva i såna meningar, men jag skriver oftast de.


  • Hjälpmedel
Känner du att du använder samma ord alldeles för ofta? Eller är du osäker på vad något ord betyder? Då kan synonymer.se vara ett bra hjälpmedel. Det går fort att använda och jag får nästan alltid nytta av hemsidan när jag skriver.
Sen kan det vara bra att lyssna på musik, musik som har med stämningen i berättelsen att göra. Eller så tar man bara nån random musik, det gör jag ibland.
Och om ni är osäkra på något, så finns det faktiskt något som kallas Google!


Jag hoppas att de här tipsen var till någon nytta, om inte - Checka mina inlägg här på bloggen istället! Och om ni redan har gjort det, så... får ni väl kolla en annan blogg antagligen, inte vet jag!

Lycka till med skrivandet nu!

1 kommentar:

  1. Tack för alla dina braiga tips (och ja jag menar braiga när jag säger det XD). Dom var verkligen till hjälp ^_^

    SvaraRadera